Välkommen till Maries blogg – platsen fylld av mode och stylingtips för alla storlekar och former.

Jag är en livsnjutare som älskar färg, form, resor och mat. Jag har för länge sedan bestämt mig för att leva livet NU och inte när jag gått ner 10 kg, eller tränat bort mitt gäddhäng. Livet är för kort för att vänta med att leva det. Kom ihåg - skönheten ligger i betraktarens ögon! Du ska ha på dig det du tycker är fint och det du känner dig fin i - det är skönhet! 

Categories

Senaste kommentarerna

Senaste blogginläggen

Mina bästa klädvårdstips
Skriven av  , 10.12/2018
0Kommentarer
Mina bästa klädvårdstips

Förläng klädernas livslängd och vårda dina kläder. Att tvätta kläderna är inte alltid det bästa sättet att fräscha upp våra plagg. Det finns flera nackdelar med att tvätta kläderna för ofta. Det sliter på plaggets fibrer, mikroplaster lösgörs från plagg som innehåller elastan vilket i sin tur är dåligt för miljön. Det går dessutom åt massor med vatten och onödigt mycket energi.

Jag har samlat de bästa tipsen för tvätt och klädvård. Jag delar med mej av mina bästa knep för att få bort dålig lukt och missfärgningar, hur man kan förlänga plaggets livslängd och hur man kan spara pengar genom att undvika energislukande maskiner!

INNAN FÖRSTA TVÄTTEN

För att hjälpa färgglada plagg att behålla färgen och för att undvika missfärgning kan du blötlägga plagget i en blandning av 4 dl ättika och 7 liter kallt vatten innan första tvätten. För övrigt är det bra att tvätta alla nya kläder innan de tas i bruk, speciellt plagg som kommer i kontakt med huden.

TVÄTTA RÄTT

Det finns oändligt många blandningar av material, alla med olika fördelar. En del skrynklar inte, andra hålls svala, en del är svårare att rengöra och andra är lättskötta. Läs tvättråden på plaggen noga! Behåll klädernas färg och kvalitet genom att alltid tvätta plaggen ut och in.

Bomull är ett lättskött och hållbart material som ofta tål höga temperaturer, både när man stryker och tvättar, men den skrynklar lätt och torkar långsamt. Ett annat slitstarkt material som tål höga temperaturer är linne. Men det skrynklas ännu lättare än bomull.Svartvita Lina-tunikan och tunikan med huva är båda av bomull. De innehåller lite elastan för elasticitetens skull. Mirjams färgade partierna är av polyester.

LINA MIRJAM

Känsliga material, som syntet, ull och siden bör tvättas i flytande tvättmedel för fintvätt istället för pulvertvättmedel. Ylleplagg är smutsavvisande och gillar att vädras och som andra naturmaterial och plagg som innehåller elastan blir de mindre skrynkliga när de hängs upp. Tvätta ull för hand eller på tvättmaskinens ullprogram eftersom det har en tendens att krympa.Om rekommenderas kemtvätt i tvättråden ska du föra plagget på kemtvätt!

Plagg med dekorationer kräver försiktighet, även om plagget skulle vara av bomull. Tvätta ut och in och stryk på avigsidan. Handtvätt är ett säkert kort. Känsliga plagg som silke eller akryl som kan bli noppigt är det bra att tvätta i tvättpåse eller för hand. Siden tål svett och parfymer ganska dåligt. Vädra sidenplagg efter användning och förvara dem luftigt. Om du tvättar dem ska du undvika att töja ut dem och vrida dem allt för mycket och låt dem alltid plantorka. Visste du att siden gillar tvätt med schampo!

Polyester är ett slitstarkt material som behåller formen bra och torkar snabbt. Det är lättskött eftersom den inte inte behöver strykas, men eftersom den är dålig på att ta upp fukt kan den bli lite statisk. Se tips för statiska kläder längre ner i texten.

Klänningen Frida och den härligt mönstrade tunikan Flora är båda gjorda av polyester och kräver ingen strykning.

FRIDA FLORA

Viskosen däremot tar upp fukt bra, är lätt att få ren och liknar på många sätt bomull men tål inte lika hög temperatur. Sträck viskosen varsamt i vått tillstånd eftersom det är känsligt material när det är blött.Johanna-tunikan och Sonia-klänningen är båda av viskos. De skrynklar inte och andas bra!

JOHANNA SONIA

Undvik att torktumla och att använda sköljmedel på plagg som innehåller elastan, stretschfiber, eftersom elasticiteten då försämras.

DÅLIG LUKT

Kläder i syntetfiber har som vi alla vet har en tendens att lukta illa efter en tid. Då vill jag tipsa om ättika! Häll en rejäl skvätt ättika i tvättmedelsfacket eller i sköljmedelsfacket när du tvättar kläder i syntetmaterial. När plagget väl är tvättat kommer det inte att lukta ättika!

För envisare områden. som t.ex. svettlukt under ärmarna: fyll en tom sprayflaska med ättika och spraya de områden av plaggen som luktar (under ärmarna, insidan av kragen o.s.v.) innan du lägger dem i tvättmaskinen. Tvätta sedan som vanligt.

Om ett plagg har en ingrodd svettlukt kan du testa att förbehandla det med en del vinäger och fyra delar vatten i 30 min innan du tvättar det i tvättmaskinen med vanligt tvättmedel.

Ofta räcker det med att vädra plagget för att få bort dålig lukt. Häng ut plagget en stund för att fräscha upp det! Fungerar jättebra på vintern då det dessutom är kallt! 

Foton av Filip Mroz & rawpixel på Unsplash

ENVISA FLÄCKAR

Ju längre en fläck sitter, desto svårare blir den att få bort. Ta därför bort fläckar så fort de uppkommit. De flesta fläckar går att få bort med tvål och varmt vatten och fast fläcken inte skulle gå bort helt löser den sig upp lättare sen i riktiga tvätten.

Blodfläckar får du lättast bort om du blötlägger plagget i kallt vatten, med lite salt i, eller tvättar samma dag fläckarna uppkommit. Ett bra knep att ta till på nersmutsade kragar är att stryka på bikarbonat blandat med vinäger innan den riktiga tvätten.

ELEKTRISKA PLAGG

Ett bra knep är att ta lite sköljmedel på händerna och stryka over plagget eller om du inte har tillgång till det så kan du testa spreja det med vatten eller hårspray.

ATT STRYKA ELLER INTE STRYKA?

Stryk i den temperatur som rekommenderas. Bomull och linne skryks fuktigt. Ylle, silke och flera syntetmaterial stryks gärna med ångjärn och sammet och tyger med mycket struktur stryks från avigsidan. Stryk också från avigsidan om du är osäker på hur tyget beter sig. Akta knappar och dekorationer! Du sparar tid och energi om du hänger upp plaggen direkt tvättmaskinen stannat.

SKOVÅRD

Läderskor går att hålla fina länge om man vårdar dom på rätt sätt och med rätt produkter. Då behåller de färgen, formen och släpper inte igenom fukt. Rengör skorna, smörj med skokräm och polera med en borste. Låt skorna vila varannan dag och förvara med skoblock.Vårt skovårdskit funkar till våra svarta läderskor. 

SKOVÅRDSKIT

UNDERHÅLL DIN TVÄTTMASKIN OCH SPARA ENERGI

Glöm inte att rengöra tvättmaskinen ordentligt minst en gång om året. Fyll tvättmedelsfacket med citronsyra och kör en tvätt på 90-graders programmet. Gamla tvättmedelsrester som har samlats i maskinen löses då upp.

Tvätta lätt nersmutsade plagg i lägre temperaturer. Många plagg är inte så smutsiga att de behöver tvättas i höga grader. Tvätta endast fulla maskiner, förtvätta bara om du måste och överdosera inte tvättmedlet.

Låt tvätten häng- eller plantorka istället för att torka i torkskåp eller torktumlare.

Tänk efter som det skulle räcka med att vädra plagget eller putsa endast fläcken?

FÖRVARING

Förvara de kläder som du inte kommer att använda på länge, t.ex. under vintern, i lådor eller stora plastpåsar tillsammans med kulor av cederträ och lavendel. Cederträ skyddar kläderna mot mal och andra skadedjur.

Ta hand om varandra och era kläder!
Kram, Marie

PS: Här kommer en av mina favoritsidor på nätet om du vill läsa mer om hur tar hand om kläder, får bort fläckar och allt där emellan: https://www.cleanipedia.com/se/lukt-flackborttagning

Lämna en kommentar

* Namn:
* Mejl: (publiceras inte)
   Webbplats: (http://)
* Kommentar:
Skriv koden du ser i rutan